VMBO als stevige basis

Het VMBO (tl) als basis voor een carrière als topsporter en ondernemer. Dat geldt voor Demi (24), Fleau (21) en Perr (17). Alle drie doorliepen ze met succes en plezier het VMBO (tl) van het DaCapo College in Born. Demi is professioneel tennisspeelster en reist voor haar wedstrijden de hele wereld over. Fleau heeft als gastouder haar eigen bedrijf. En Perr is de getalenteerde aanvoerder van Fortuna Sittard in de Jupiler League. Hij staat in de belangstelling van binnen- en buitenlandse topclubs. Een gesprek over school aan de eettafel in Nieuwstadt.

Demi , Fleau en Perr over hun tijd op het VMBO

Hoe denk je terug aan je tijd op het VMBO?
Fleau: Ik mis het als ik eraan terugdenk. De vriendinnen, de fijne sfeer, de leuke leraren, de onbezorgde tijd. Naderhand ben ik naar het MBO gegaan, maar de jaren op het VMBO waren het leukst.
Demi: Alleen tijdens de onderbouw zat ik op school in Born. Tijdens jaar 3 en 4 zat ik vooral in vliegtuigen en buitenlandse hotelkamers. Ik was de eerste Loot-leerling van DaCapo. Dan mag je als jong sporttalent een aangepast lesprogramma volgen. Dat was perfect geregeld.
Perr: Met een goed gevoel. Ik heb afgelopen zomer mijn diploma behaald, nadat ik vorig jaar was gezakt. Ik had de boel iets te licht opgenomen. Voetbal staat bij mij op de eerste plaats, maar dat neemt niet weg dat ik een mooie tijd op het DaCapo College heb gehad met goede vrienden en leuke leraren.

Wat heb je er geleerd en heb je meegenomen in je carrière?
Fleau: Discipline. Op het DaCapo College was ik altijd op tijd met opdrachten. Die stiptheid hebben ze me daar geleerd. Daar heb ik nog iedere dag profijt van.
Demi: Bij Frans werd je altijd voor de klas overhoord. Dat gaf een bepaalde druk, want je wilde niet afgaan. In de Franse les heb ik voor het eerst geleerd hoe het is om voor een groep te staan en je verhaal te doen. Ik praat regel­matig mijn sponsoren bij over mijn verrichtingen en dan denk ik wel eens terug aan de overhoringen Frans.
Perr: Van nature ben ik een zachtaardige, vriendelijke jongen. Op school heb ik ervaren dat leraren zo’n karakter waarderen. Mensen zijn eerder geneigd je iets te gunnen als je aardig bent en respect hebt voor anderen.

Wat is je ambitie?
Fleau: Ik wil een goede gastouder zijn. Ik heb nu ongeveer 13 kinderen in de leeftijd van 5 maanden tot 8 jaar. Uiteindelijk wil ik een kinderdagverblijf met mijn eigen naam hebben.
Demi: Ik wil alles uit mijn professionele tennisloopbaan halen. Eind 2017 wil ik in de top 50 van dubbelspeelsters staan. Mensen verheerlijken mijn wereld wel eens, maar ik leid een onzeker bestaan. Begrijp me niet verkeerd, ik wil dat zelf, maar één blessure kan aan alles een einde maken. Daarom heb ik ook na het VMBO het Johan Cruyff College gevolgd, zodat ik ook een toekomst heb na mijn sportcarrière. Een eigen tennisschool lijkt me geweldig.
Perr: Ik wil een goede voetballer worden bij een topclub. Welke zien we nog wel. Met mijn ouders heb ik de afspraak gemaakt dat ik hier voluit voor mag gaan. Dat wil niet zeggen dat ik mijn ogen sluit voor de maatschappij. Als er ruimte ontstaat, zal ik zeker nog iets van een opleiding volgen.

Hebben jullie nog tips voor aankomende vmbo-leerlingen?
Fleau: Wees gedisciplineerd. Daar heb je je hele leven iets aan.
Demi: Voel je thuis op school en sta achter je keuzes.
Perr: Neem je opleiding serieus. Je best doen – en soms een beetje meer – kan iedereen.