Niet bang zijn voor spinnen en muizen!

Emma Gjorgjiev en Diona Robin van groep 8 van basisschool De Vossenburcht in Nijmegen gaan volgend schooljaar naar Helicon VMBO Nijmegen. Het liefst willen ze later dierenarts worden. De meiden zijn nieuwsgierig naar het reilen en zeilen op deze groene school. Ze hebben een aantal vragen voor de vierdejaars leerlingen Lynn Berndsen en Filou van de Pol van Helicon. Plaats van het interview: de kassen van de school waar groenten worden verbouwd.

Diona: Waarom wordt Helicon een groene school genoemd?
Lynn: Je maakt hier kennis met beroepen in het groen. Je bent veel buiten in de natuur. We werken veel met dieren, voeding, bloemen en techniek. Het motto van de school is ‘groen moet je doen!’

Emma: Hoe lang duren de lessen?
Filou: Normaal 45 minuten, blokuren zijn 90 minuten.

Diona: Wat doet de school als er iemand wordt gepest?
Filou: Daar wordt veel aandacht aan besteed. Helicon is tegen pesten! Ieder jaar is er daarom ook een Respect2All week waarin we aandacht besteden aan onderwerpen als pesten, respect, discriminatie. Vorig jaar ben ik met een groep van 20 leerlingen van onze school naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen geweest. In die reis hebben we trainingen gehad over respect. Wat is het? Hoe geef ik het door? Hoe kan ik het krijgen? Terug op school spreken de deelnemers aan deze reis met eerste- en tweedejaarsleerlingen over deze thema’s. Dat is heel leuk om te doen. Geef het in ieder geval aan als je wordt gepest. Dan kan je mentor of iemand anders er iets aan doen.

Diona: Werken jullie veel met jullie handen?
Filou: Heel veel. Als je hier wilt afstuderen moet je bereid zijn om vieze handen te maken. Je moet dus niet bang zijn voor poep, want je moet de poep van dieren opruimen. En je moet ook niet bang zijn voor spinnen of muizen, want die zie je hier voortdurend.

Emma: Is Helicon een leuke school?
Lynn: Jazeker. Maar je moet hier niet naartoe komen omdat je thuis op paardrijden zit of een hok met konijnen hebt. Dan valt het tegen. Hier doen we niet aan paardrijden, maar verzorgen we wel de paarden.

Emma: Ik zag op de website dat er in het eerste jaar ook disco is. Klopt dat?
Filou: Klopt. Deze school viert vaak een feestje: Carnaval, Halloween, Zomerfeest, Kerstgala. Hier is genoeg lol te beleven.
Lynn: Maar natuurlijk heb je meestal gewoon school. Blijf vooral jezelf, zou ik tegen jullie willen zeggen. Maak eigen keuzes, loop niet met de meute mee, dan komt het wel goed.