Meester Sander – basisschool De Sprong

De Go VMBO game is gemakkelijk in te zetten

Sander Laurens

Sander Laurens

Sander Laurens, leerkracht van combinatiegroep 7 en 8 op basisschool De Sprong in Lunteren, hoorde een paar jaar geleden van de Go VMBO game. “Het idee om spelenderwijs te informeren sprak me aan. Vorig jaar heb ik informatie aangevraagd omdat het goed paste bij de groep, die grotendeels uit gamende jongens bestond. De kinderen reageerden erg positief op het spel.”

“Via de game komen leerlingen op een laagdrempelige manier meer te weten over het VMBO. Ze leren hoe een schooldag eruit ziet en weten dat ze profielen moeten kiezen. Ook al hebben ze maar één ding ontdekt, dan is dat mooi meegenomen”, vertelt Sander. De leerkracht bereidt zijn leerlingen voor op hun schoolkeuze door er veel met ze over te praten, door foldermateriaal uit te delen en door de Go VMBO game te spelen. Ook wordt er soms een middelbare school bezocht of komt een oud-leerling zijn of haar ervaringen delen.

Gemakkelijke tool

De leerkracht hoopt dat andere leerkrachten de game ook gaan gebruiken. Sander: “Het is een leuke aanvulling op de voorbereiding. Voor leerkrachten is het een gemakkelijke tool om in te zetten. Je kunt het klassikaal spelen maar mijn groep had de behoefte om het zelf te doen. Daarnaast bevat de website govmbo.nl downloads met handige overzichten over het VMBO. Die gebruik ik in de presentatie naar de kinderen toe. De reactie van de kinderen op het spel vond ik leuk en verrassend. Ik had verwacht dat het misschien snel zou vervelen, maar het heeft genoeg elementen om de aandacht vast te houden.”