Je krijgt altijd een baan met techniek

Emma Roest, Ruby Kooijman en Lieke van Rossum. Dit ijzersterke trio van basisschool de Fakkel in Goudriaan brengt een bezoekje aan het Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem. En voelen daar Susanne den Ouden, oud-leerling van de Fakkel, aan de tand. Susanne zit in het vierde leerjaar en volgt het profiel Bouw, Wonen en Interieur (BWI). Op het Gilde zitten 780 leerlingen, onder wie twintig meisjes. Hoe dat is, daar zijn de meiden van de Fakkel heel benieuwd naar. Want ze worden op de Fakkel soms al een beetje gek van de 
drukte van sommige jongens…

Emma, Ruby en Lieke stellen vragen aan VMBO'er Susanne

Ruby: Vertel eens wat over jezelf?
Susanne: Ik doe aan voetbal, paardrijden, hardlopen en wielrennen en ben veel bezig met vrienden. Ik heb een leuke tijd gehad op de Fakkel. Ik had een leuke vriendengroep, meiden en jongens. Het was lekker klein. Je kende iedereen bij naam.

Lieke: Waarom heb je voor deze school en voor een Vakcollege gekozen?
Susanne: Ik heb best even getwijfeld. Op een Vakcollege ga je al eerder aan de slag met een beroep en met techniek. Met techniek kun je alle kanten op. Dat was voor mij de belangrijkste reden.

Emma: Hoe is het om met veel jongens in de klas en op school te zitten?
Susanne: In het begin was het even eng. Maar je maakt snel vrienden. En dan is het juist heel gezellig.

Emma: Zit jij veel in de meidenkantine of in de aula bij de jongens?
Susanne: In de meidenkantine is het altijd gezellig. Daar zit ik meestal.

Ruby: Waarom koos je voor Bouw?
Susanne: Ik heb even een andere techniekrichting gedaan. Iedereen zei: “Met Elektro kun je veel meer bereiken als meisje.” Uit angst dat ik later geen baan zou krijgen heb ik toen PIE gekozen. Maar je krijgt altijd een baan met techniek. Dus ben ik geswitcht naar Bouw. Dat vond ik vanaf de eerste klas al heel leuk. Het lijkt me gaaf om hogerop te komen in de bouw, zodat alle jongens naar jou moeten luisteren, haha!

Lieke en Emma: Welke vakken heb je allemaal? Wat is je lievelingsvak?
Susanne: In de eerste klas is het nog heel breed. In de derde kies je een richting. 
Ik heb nu Nederlands, wiskunde, scheikunde, natuurkunde, Engels, maatschappijleer en godsdienst. In het profiel BWI heb je 
bijvoorbeeld AutoCAD, dat is tekenen op de computer. Ik krijg theorieles en veel praktijk in de week. Nu ben ik bijvoorbeeld een kozijn aan het maken. Ik heb het liefst praktijk.

Ruby: Loop je stage?
Susanne: In het derde leerjaar heb ik stage gelopen bij een aannemer en bij een timmerfabriek. Dat zijn heel verschillende bedrijven. Ik vond het aannemersbedrijf leuker vanwege de afwisseling in het werk. Je zit alleen maar tussen mannen. Dat is prima, als ze maar respect voor je hebben. Er wordt ook wel eens een stomme opmerking gemaakt. Op beide stageplekken was een goede begeleiding en durfden ze me ook los te laten.

Emma: Zijn de docenten leuk en gezellig?
Susanne: Met de meeste heb je echt wel een band. En je weet precies wanneer je moet stoppen, anders worden ze boos.

Ruby: Wat kun je allemaal kiezen?
Susanne: Je kunt hier Motorvoertuigen kiezen, BWI, ICT – dat is met computers – en PIE. Dan doe je metaal, installatie- en elektrotechniek.

Lieke: Wat wil je later worden?
Susanne: Precies weet ik het nog niet. Misschien werkvoorbereider of uitvoerder. Op kantoor en af en toe even kijken op de bouw hoe het gaat.

Ruby: Wat doe je op brugklaskamp?
Susanne: Heel veel leuke dingen: spelletjes, nachtspel, muziekbingo. Ik was vorige week mee als begeleider van een groepje.

Emma: Ben je blij dat je deze school gekozen hebt?
Susanne: Ja, nog steeds! Ik heb het al vier jaar heel erg naar mijn zin!

Een laatste tip van Susanne: Als je een school gaat kiezen, luister dan naar je gevoel, ook al zegt iedereen dat je naar een andere school moet gaan. Hoe meer je gaat kijken, hoe beter je kunt vergelijken.