Tips en toepassingen voor docenten

De Go VMBO! game is leuk en leerzaam voor toekomstige VMBO-leerlingen, maar ook voor HAVO- en VWO-leerlingen. Het spel brengt eerst het totale voortgezet onderwijs in Nederland in beeld. Dat is goed om te weten voor al uw leerlingen. Daarna zoomt de game in op het VMBO. Voor uw potentiële VMBO-leerlingen is het goed om hier meer kennis over op te doen. 

De game is onderdeel van het keuzeproces. Hij is niet gekoppeld aan een speciale school en bevat dus ook geen ‘reclame’ voor die school. Na de game moeten leerlingen naar open dagen om te zien hoe het onderwijs in scholen vormgegeven wordt. 

Speel klassikaal

De Go VMBO game leent zich goed om samen met uw leerlingen klassikaal te spelen, tijdens een of meerdere lessen. Het samen spelen van de game, stimuleert jongeren tot interactie. Dit is leuker en maakt ze bewuster van hun eigen keuzes.

Leerlingen kunnen bijvoorbeeld op school met de game beginnen en thuis verder spelen. Door met dezelfde gegevens opnieuw in te loggen, komt de leerling terug op de plaats in de game waar hij of zij gebleven is. Alle informatie is opgeslagen.

U kunt ook uw leerlingen de opdracht geven om thuis de game te spelen. Hier kunnen ze dan eventueel hun ouders bij betrekken. Voor ouders (en u) is er een speciale website met informatie over het VO.

Het spelen van de game neemt circa 1 tot 1,5 uur in beslag in totaal. De totale speeltijd zal echter wel verschillen per leerling en is mede afhankelijk hoe lang de leerlingen de minigames spelen.

Voor een eventuele reflectie of evaluatie is het aan te raden om de datum af te spreken, wanneer het spel uitgespeeld moet zijn.

Reflectie resultaat Go VMBO! game

Wanneer de leerlingen het spel hebben uitgespeeld, kunt u bijvoorbeeld een moment van reflectie inlassen. Tijdens deze les kunt u met uw klas terugblikken op de ervaringen en keuzes van de leerlingen. Ook kunt u de verschillende diploma's bespreken en vergelijken.

De voordelen van de Go VMBO! game op een rijtje

- Spelend leren werkt!
- Begrijpelijke, objectieve en toegankelijke informatie.
- Spelen in een veilige omgeving, waarin fouten maken mag.
- Spelers hebben en herkennen hun eigen verantwoordelijkheid. Dit werkt motiverend.
- Volledige en onafhankelijke informatie over het voortgezet onderwijs en VMBO.
- Geschikt voor ouders, leerlingen en docenten.
- Kan zowel klassikaal als thuis worden gespeeld.
- Spelers leren zelf de wereld begrijpen en ervaren dit. Effectiever dan ‘horen’.

Levelposter

Bij de downloads op deze pagina vindt u een levelposter die u kunt gebruiken bij het spelen van de game met uw leerlingen. Hang de levelposter op in de klas voor het competitieve element. Uw leerlingen kunnen aangeven hoe ver ze zijn in de game en hun highscores op de poster invullen.
Tip: hang de poster op in uw klas!


Volg ons op: Facebook of Twitter

star_red star_red