Techniek

Wat zou het donker zijn zonder onze straatverlichting. En wat te denken van onze mobiele telefoons? Deze zijn niet meer weg te denken uit je dagelijkse leven. Centrale verwarming en stromend water… Voor al deze dingen (en natuurlijk nog véél meer) hebben wij techniek nodig. De vraag naar technisch personeel wordt ook steeds groter, en dan met name naar jonge technici. In deze VMBO sector heb je verschillende mogelijkheden in de wereld van de techniek. Binnen de sector Techniek biedt het vmbo vijf profielen aan:

  • Bouwen, wonen en interieur (BWI): hier maak je kennis met alle facetten van het bouwproces: van ontwerp tot product. In het beroepsgericht profielvak leer je basisvaardigheden en die je basiskennis op. Je wordt nog geen voleerd metselaar of timmerman.
  • Produceren, installeren en energie (PIE): in dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekenen en producten moet je ook zelf maken.
  • Mobiliteit en transport (M&T): alles wat met vervoer te maken heeft leer je in dit profiel, van een fietsband plakken tot een route voor een vrachtwagen plannen, van een motor repareren tot lampen afstellen.
  • Media, vormgeving en ict (MVI); ben je creatief en werk je graag met computers, dan is dit profiel wellicht iets voor jou. Je leert eenvoudige netwerken aanleggen, verpakkingen maken en PR-uitingen verzorgen.
  • Maritiem en techniek (MT): op drie scholen in Nederland kun je dit profielvak volgen. Het bereidt je voor op een wereld in de scheepvaart en alles wat daarmee te maken heeft.

star_red star_red